VASKER DU HÅRET DITT RIKTIG?

Föhn gir deg 10 tips på hvordan du best vasker håret ditt

De aller fleste av oss vasker håret alt for ofte. Gjerne flere ganger i løpet av uken og kanskje til og med daglig, uten å vite så mye om hvordan og hvorfor. Vi gir deg 10 profesjonelle tips for hvordan oppnå det beste resultatet!

Det har rett og slett blitt en av våre mange rutiner på samme måte som kroppsvask og tannpuss, for å gi oss den “rene” følelsen. Men optimalt for hår og hodebunn vil være å vaske 2-3 ganger i uken. Det finnes altså riktig og galt når det kommer til måter å gjøre dette på. Er du av dem som ønsker et sunt og glansfullt hår, så følg tipsene nedenfor!


1. Temperatur

Det første man bør tenke på er temperaturen på vannet. Det skal ikke være for varmt, da dette kan være en medvirkende årsak til at håret blir tørt. Avslutter du utskyllingen i tillegg med kaldt vann, lukker du skjellagene i håret og det vil oppleves mer glansfullt.

2. Fukt håret tilstrekkelig

En annen ting som er viktig å tenke på, er at man fukter håret tilstrekkelig. Håret skal være gjennomvått før shamponering. Bruk derfor rikelig med vann! Det gjelder også når du skyller ut hårpreparatene, vær sikker på at alle rester av sjampo og balsam skyldt helt ut av håret.

3. Sjamponeringen

Mengden med sjampo man bør bruke er ca på størrelse med en femkroning. Sjampoen fordeles først godt i hendene, før man masserer det jevnt utover hele hodebunnen. Husk at det skal skumme. Bruk fingertuppene til å vaske hodebunnen. Det er hodebunnen man bør konsentrere seg om, da det er her fettrester og skitt samler seg. Lengdene på håret skal henge løst. Masser inn skummet fra hodet og nedover. En del bommer her og løfter alt håret opp på hodet for så å shamponere som gale. Ikke gjør dette – det fører til at håret ditt blir slitt og flokete. Ved å bruke litt tid på sjamponeringen øker man samtidig blodsirkulasjonen som er meget viktig for hårets vekst, samtidig som det gir et sunt og friskt hår.

4. Vask håret 2 ganger

Vask alltid håret i to omganger. Den første runden med sjampo vil fjerne rester av styling-produkter og skitt, mens vask nummer to gjør håret skikkelig rent. Skyll deretter håret godt, slik at det er fritt for rester av shampo og bobler.

5. Balsameringen

Så er tiden inne for å tilføre balsam. Husk å klemme ut overflødig vann først. Slik oppnår man best effekt av balsamen. Balsamen skal kun brukes i lengdene på håret. Ikke i hodebunnen, da ender man ofte opp med flatt og tungt hår. En god regel kan være å bruke balsam fra ørene og ned. Det er denne delen av håret som har hengt på lengst slik at hårets naturlige, beskyttende lag er mer slitt av. Dette av ulike årsaker som sol, varme, kulde, varmeverktøy etc. Det finnes en rekke forskjellige produkter så velg riktig produkt for deg – her er en kort oversikt på rett balsam til rett hår:

  • Ved kjemisk skadet hår, bør man bruke en balsam med proteiner.
  • Naturlig, tørt hår trenger tilførsel av fuktighet.
  • Har man et tynt/fint hår, vil en volumbalsam gjøre susen for deg.
  • I naturlig normalt hår bør man bruke en balsam som renser og fukter.

6. Bruk balsam til hver vask

Hvorfor bruke balsam? Etter sjamponeringen har skjellaget åpnet seg og nærmest står å spriker i alle retninger. Balsamen er derfor viktig da denne lukker skjellaget i håret og gjør det blankt og smidig. Den sørger også for å gjenopprette hårets fuktighet. For å forebygge skader på håret er det viktig at balsamen benyttes ved hver hårvask. Ved lite eller tynt hår rekker det med en dæsj på størelse med et kronestykke. Er håret tykt eller langt bruker man mengde som størelsen av en femkroning.

7. La balsamen få tid til å virke

La gjerne balsamen virke i et par minutter for å få mest mulig effekt av den. Igjen er det viktig å skylle godt. Blir det liggende igjen rester av shampo eller balsam i hodebunnen, kan det gi synlige utslag på fett hår og flass.

 

Velg riktig sjamo for håret ditt

8. Ikke tørk for røft

Håret ditt er sensitivt når det er bløtt. Derfor bør man ikke gni det tørt, men heller klappe det tørt med håndduken. Siden lar man det lufttørke til det er helt tørt. Tilfør gjerne litt olje mens det klappes tørt og tørk det alltid i hårets fallretning.

9. Gre håret når det er tørt

Ikke gre håret i bløt tilstand. Ta det heller før selve vasken. Et bløtt hår er mer sensitivt og elastisk – ergo vil det strekkes og slites mer om det greies i bløt tilstand.

10. Bruk riktige produkter til riktig tid

En annen ting som er veldig avgjørende for et godt resultat er valg av riktige produkter! Frisøren din vil hjelpe deg med å finne riktige produkter til ditt hår. Det er også svært viktig at man ikke bruker samme shampo år ut og år inn. Det er ikke skadelig, men hårets behov forandrer seg gjennom årstidene. Det trenger for eksempel mer fukt på vinteren enn om sommeren. Håret kan også bli litt “imunt” for et produkt dersom man bruker det over lang tid. Bruk også en hårkur som et supplement til hårvasken din.

God vask! Og husk – frisørene er der for deg! Er det noe du lurer på eller er usikker på så hjelper vi gjerne til!

Slik kan et velstelt og riktig vasket hår se ut etter tørk